U kojem sam danas filmu?

Znate li što povezuje sljedeće filmove i serije:

  • Žena mušketir (La Femme Musketeer, 2004., redatelj Steve Boyum, glumci Gerard Depardieu, Nastassja Kinski i Michael York),
  • Libertas (2006., redatelj Veljko Bulajić);
  • Borgia, sezona 3 (2014. redatelji Metin Hüseyin, Christoph Schrewe, Athina Tsangari, glumci John Doman, Mark Ryder, Isolda Dychauk, Assumpta Serna, Diarmuid Noyes);
  • Dig, sezona 1 (2015., redatelji Tim Kring, Gideon Raff, glumci Jason Isaacs, Anne Heche, Alison Sudol, Ori Pfeffer, David Costabile);
  • Je letrika ubila štrige? (2016., redatelj Cristian Kolacio)?

Povezuje ih Pazin. Posljednjih 10-15 godina snimani su na lokacijama u i oko Pazina.

Zbog čega pišem o filmskoj produkciji i kako to može biti važno za Pazin u budućnosti?

Posljednjih nekoliko godina u sve se većoj mjeri bilježi povratak filmskih ekipa u Hrvatsku, pa tako i u Istru, zbog sustava mjera poticanja ulaganja u filmsku industriju od strane Hrvatskog audiovizualnog centra projektima koji zadovoljavaju određene uvjete kulturnog testa. Istraživanje koje je proveo Institut za javne financije pokazalo je kako se na jednu kunu poticaja hrvatskom filmu, društvu vraćaju dvije.

Tijekom snimanja na određenim lokacijama postoji značajan ekonomski utjecaj na lokalnu zajednicu kroz pružanje usluga smještaja i prehrane, korištenje javnih površina i prostora, usluge prehrane, prijevoza, najma opreme, stručnog osoblja (prevoditelji, vodiči, tehničari, inženjeri itd.) i statista te ostale potrebne usluge.

Osim toga, i turista filmskog turizma ima sve više. Putnik lokaciju omiljenog filma ili serije bira kao najvažniji ili dodatni (presuđujući) motiv za izbor odredišta, nanovo doživljava emocije, otkriva i upoznaje mjesto, ljude, običaje, lokalne proizvode i ostale ljepote teritorija na kojem je djelo snimano. Filmski turizam u mnogim je dijelovima svijeta cjelogodišnji proizvod koji utječe na produljenje turističke sezone.

Pazin ima potencijal

Pazin sa svojim Kaštelom, neuređenim starim gradom (u ovom slučaju "kao da je vrijeme stalo" može biti prednost), Jamom, Potokom i okolnom prirodom (šume, slapovi, autentični gradići, sela) ima veliki potencijal za interes filmskih ekipa. Osim toga, iskustvo Istrakona i Dana Jules Verna, lokalnog Finalmente Prodakšnn iskustva (Žajfarica, Pljukanci western Diblja Istra :)), ljudski resursi kao mogući statisti koji se lako unesu u uloge, fond kostima i scenografija, dobra umreženost s ostalim dionicima (npr. speleolozi, planinari i ostali dobri poznavatelji teritorija i lokacija) te brzina operacionalizacije, što je jako važno filmašima jer svaka minuta u tom sektoru jako puno košta, a sve u suradnji s Turističkom zajednicom, Pazin mogu brendirati kao grad primamljiv filmašima za snimanje filmova, posebice povijesnih i fantasy filmova.

Prije nego pomislite kako je ovo samo dio mojih maštanja (u čiju obranu moram reći da su prisutna i kad nisu u kampanji), postoji još jedna povoljna okolnost zbog kojih ovo nije samo maštanje: Istarska filmska komisija koja je filmski turizam prepoznala kao dio važnog segmenta u turističkoj ponudi Istre. Gotovo u svakom trenutku negdje se u Istri nešto snima.

Pojednostaviti procedure i podignuti svijest

Potrebno je da Grad prepozna ove povoljne okolnosti i priliku koja mu se pruža, da se stavi na raspolaganje kroz pružanje pomoći oko pojednostavljenja birokratskih procedura za potrebe snimanja i pružanje svih ostalih savjeta i informacija potrebnih filmskim ekipama. Vrijeme koje se gubi na pripreme i dogovore važan je parametar prilikom odluke o lokacijama.

Ovo je doista vrlo mali ulog za doprinos podizanju svijesti o nematerijalnoj i materijalnoj kulturnoj baštini i jedinstvenim lokalnim obilježjima Pazina, a može dati doprinos oživljavaju kulturnog i ekonomskog života zajednice.

Popis s početka teksta relativno jednostavno mogao bi za koju godinu biti mnogo veći.