Što se dogodilo (u) Pazinu?

Rezime: IDS-ova samovlada

Jučer je Pazin zamalo već u prvom krugu dobio novog starog gradonačelnika (što će se najvjerojatnije dogoditi u 2. krugu izbora), ali ono što je sigurno dobio, dobio je apsolutnu kontrolu Gradskog vijeća od strane osam IDS-ovih vijećnika i vijećnica. To do sada nije bilo tako, IDS nije, bez obzira na IDS-ove gradonačelnike, u Gradskome vijeću imao apsolutnu većinu, što znači da je gradonačelnik, ako ništa drugo, cvikao kad se donosio proračun, bio nervozan prije svake sjednice Vijeća ili na sjednici Vijeća kad su se postavlja nezgodna pitanja, kojih je bilo.

Čestitam Pazinu - od sada nadalje, nervozi i cvikanju više neće biti mjesta.

Osam IDS-ovih vijećnika i vijećnica bit će glasačka mašina stranke i gradonačelnika, a nas ostalih sedam iz SDP-a (3), HDZ-a (3) i s Nezavisne liste Valtera Milohanića (1) moći ćemo nemoćno promatrati kako oni donose odluke, preraspoređuju IDS-ov kadar po odborima i ustanovama i naštimavaju i troše proračun kako im se hoće.

Osim onih koji su glasali za IDS, to su omogućili i svi oni, više od polovice Pazinki i Pazinaca s biračkim pravom, koji jučer nisu izašli na izbore, svi kojima ostale liste nisu imale dovoljno dobre kandidate ili nositelje...samo nije jasno da li u odnosu na IDS-ovu listu i kandidate ili u odnosu na neki zamišljeni ideal.

Ispada da je IDS pod čijom je vlašću Pazin izgubio 731 stanovnika nagrađen. Pohvaljena je njihova bezidejnost, nedostatak ikakvog razvojnog smjera. Nagrađeni su za 50 m šetnice i našim novcima preplaćene građevine.

Bez dileme, od sad će to sve biti na n-tu potenciju. Zapamtite 2017. godinu kad je Pazin pao u ruke apsolutne vlasti IDS-a.

Analiza rezultata

Da vidimo što se dogodilo...

Gradonačelnik

Godina izboraBroj biračaIzašlo birača% birača koji su izašliRenato Krulčić dobio glasova% od ukupnog broja birača koji su glasali za Renata Krulčića
2009.7845397150,62209526,70
2013. 1 krug7351352348,06155721,18
2013. 2. krug7382332245,14184324,97
2017. 1. krug7352348547,40165022,44

Kao što vidite, u odnosu na 2009. i 1. krug 2013., jučer je izašlo najmanje birača. Renato Krulčić najviše je glasova dobio 2009. godine kad je bio potpuno nepoznat, a najmanje u 1. krugu 2013. nakon 4 godine upoznavanja Grada i grada te učenja gradonačelničkom poslu. Jučer je dobio gotovo stotinjak glasova više u odnosu na 2013. U posljednja dva ciklusa izbora, Renato Krulčić postaje gradonačelnikom uz pomoć 22-25% glasova ukupnog broja birača.

Dodatno, jučerašnjih 1565 birača IDS-ove liste (odnosno njih 21,29% od ukupnog broja birača) izabralo je IDS-ovu apsolutnu većinu u Vijeću.

To je demokracija. Koga nema, bez njega se može i mora.

Što se dogodilo na biračkim mjestima?

HDZ-ov kandidat Bubić jučer je dobio 125 glasova manje nego prije 4 godine u 1. krugu i s 42 glasa više od Borisa Demarka uspio izboriti ulazak u 2. krug. Bubić je na većini biračkih mjesta dobio približan broj glasova kao i prije 4 godine u 1. krugu, pao je jedino u Katunu Trviškom za 22 glasa, centru Pazina za 20 i na Dršćevki za 54 glasa.

Demark je dobio 13 glasova manje od svog prethodnika Sandija Blagonića iz 1. kruga 2013. No, zanimljivo je da je bolje prošao od njega u Dubravici za 12, Katunu Trviškom za 15 glasova, na Dršćevki za 40, dok je za 42 glasa pao u centru Pazina, na Starom Pazinu za 29, a manje je dobo i na Lindaru za 11 glasova te u Hekiima za 7.

Krulčić je mnogo bolje nego prije 4 godine prošao u Hekima za čak 43 glasa, Lindaru za 16, Starom Pazinu za 66, dok je na Dubravici i Dršćevki pao za po 14 glasova.

Gradsko vijeće

No, idemo na još zanimljiviju statistiku oko lista za Gradsko vijeće.

Zanimljivo je da je lista HDZ-a ostvarila 740 glasova, što je više nego pred 4 godine kad su dobili 595 glasova (ali manje u odnosu na 2009. kad su imali 857 glasova). Jučer su isto ili nešto bolje nego 2013. prošli na biračkim mjestima u Grdoselu, Kašćergi, centru Pazina, Dršćevki i Starom Pazinu, dok su kao 2009. (dakle, bolje nego 2013.) prošli u Bermu, Hekima, Katunu Trviškom, Zabrežanima i Zamasku. Na Lindaru i i na Dubravici postigli su čak bolje rezultate nego 2009. Pad su zabilježili na Buraju za 12 glasova manje nego 2013. i 20 manje nego 2009.

S obzirom da HDZ gotovo i nije imao kampanju niti se potrudio predstaviti program, mogu nagađati kako je HDZ pokupio dio glasača nezavisnog vijećnika Renata Kalca koji se nije kandidirao na ovim izborima, kao i da je dobro prošao zbog toga što su nacionalno vladajuća stranka, a što se redovito reflektira podrškom na lokalnim izborima (pogledajte 2009!).

SDP-ova lista dobila je 692 glasa i ostvarila nešto bolji rezultat nego prije 4 godina kad je dobila 644 glasa. Bolje je prošla nego 2013. na Dršćevki za 50 glasova više (hvala!), lošije s 28 glasova manje na Starom Pazinu, a ostalo je manje-više isto kao i prije 4 godine. SDP se u kampanji na ovim izborima potrudio više nego inače, možemo sad nagađati bi li dobio manje i koliko manje da se manje trudio, no činjenica je i da je SDP kažnjen zbog trenutne krize u stranci na nacionalnoj razini, kao i zbog dugogodišnjeg koaliranja i očijukanja s IDS-om u Istri. I, vjerojatno, stoga što se kao kandidati i kandidatkinje nismo uspjeli nametnuti i uvjeriti birače. No, to bi moglo ići u džep svakoj listi.

IDS lista dobila je 1565 glasova, što je bolje od 2013. kad je dobila 1378 glasova. Jača je u odnosu na 2013. u Katunu Trviškom za 34 glasa, centru Pazina za 30, na Lindaru za 22 i Starom Pazinu za čak 106 glasova! Ostalo je više-manje isto.

Recept za (ne)uspjeh

IDS je mašinerija s najviše sredstava i poluga moći u gradu i županiji. Prije svakih lokalnih izbora malo se konfrontiraju sa Zagrebom, kao i HDZ sa Srbima i Slovencima uoči parlamentarnih i predsjedničkih izbora. U prilog im ide nepostojanje neovisnih i relevantnih medija i javnosti te klijentelistička struktura razvijena do savršenstva. Neki ih nazivaju istarskim HDZ-om, no, zapravo su amweyaška kombinacija sekte i 'Ndranghete, kalabrijske mafijaške organizacije. U distribuciji dobara, poslova i usluga sudjeluju oni lojalni i oni koji pristaju na pravila igre usluga za uslugu. No, kako je klijenata sve više, a resursi su ograničeni ta monolitna struktura povremeno pukne kad se netko od razočaranih drzne okrenuti protiv. U pravilu takvi ne prođu dobro. A kad smo to vidjeli da su mafijaški odmetnici ili pokajnici prošli dobro?

Najveći gubitnik izbora može se smatrati Valter Milohanić koji je dobio 366 glasova i pao na jednog vijećnika. Pred 4 godine imao je 491 glas, a 2009. vrtoglavih 857! U odnosu na 2013. godinu pao je svuda, osim u Hekima gdje je dobio 11 glasova više zahvaljujući lokalnoj ekipi na listi, a najveći pad doživio je u centru Pazina i na Dršćevki za po 40, odnosno 43 glasa manje. Višak njegovih neostvarenih glasova za drugi mandat prelio se najjačoj stranci IDS-u. Valter je platio danak nedostatku političke vizije za svoju listu, pogrešnim procjenama da će stvari ostati više-manje slične te nedostatku izborne kampanje.

21% birača za natpolovičnu većinu

Da još jednom ponovim, 1565 birača IDS-ove liste (odnosno 21,29% birača od ukupnog broja birača) jučer je presudilo IDS-ovoj apsolutnoj većini u Vijeću, izabravši 8 vijećnika i vijećnica. S barba D'Hondtom nema šale.

Što dalje?

Što se tiče gradonačelnika, pred Pazinom je 2. krug. Da je Demark prošao, postojala bi veća šansa za pobjedu u 2. krugu. To znaju i sami IDS-ovci i toga su se najviše bojali, o tome su, uostalom, i sami pričali. Veliki dio HDZ-ovih birača, naime, glasao bi protiv Krulčića. To najvjerojatnije neće biti slučaj s Bubićem, jer veći dio SDP-ovih birača neće htjeti glasati za kandidata HDZ-a.

No, pobijedi li kojim slučajem Bubić u drugome krugu, neće mu biti lako jer će u Vijeću imati IDS-ovu većinu koja će mu raditi probleme, posebice prilikom izglasavanja proračuna. Nisam sigurna ni priželjkuje li on zamijeniti dobar posao u Zagrebu s mukotrpnim i neizvjesnim gradonačelničkim poslom u ovakvoj konstelaciji snaga.

Ipak, za Pazin bi bilo bolje da jedna te ista stranka nema izvršnu i predstavničku vlast. Gradonačelnik druge političke opcije bio bi kakva-takva protuteža apsolutnoj vlasti u Gradskome vijeću.

Pobijedi li Renato Krulčić, nas sedmero u Vijeću bit ćemo zapravo nemoćni. Gledat ćemo režiranu predstavu u kojoj ćemo bi biti statisti, bez realne moći da išta promijenimo. Govorit ćemo, boriti se i dizati glas vjerujući da nas barem nešto građana gleda i čuje, što je u principu malo vjerojatno.

Jedan previše

Osobno, taj jedan vijećnik ili vijećnica IDS-a previše u Vijeću, potpuno me demotivirao.

Mogu obećati puhanje za vratom, zalaganje za pravo, borbu protiv korupcije i klijentelizma, borbu za razvoj, ali u ovakvom odnosu snaga promijenit ću moći malo, gotovo ništa.

A kakve opcije imaju građani i građanke koji će biti nezadovoljni?

  • Mogu se učlaniti u IDS, ako već nisu, onako kako su im neki vijećnici to godinama predlagali. Možda uđu u shemu distribucije dobara, poslova i usluga. Nekima je i 300 kuna u odboru dovoljna motivacija.
  • Mogu se samoorganizirati kroz inicijative, postati aktivni (onako kao Naš Potok prije nekoliko godina), pisati, zvati, protestirati ispred Grada, Usluge, IDS-a… Nas sedmero, ili četvero, ili troje vam se možemo pridružiti, ako će vam to nešto značiti.

Balon nade

Prije nego završim, želim reći još nešto. Da mi je svaki put bilo ispuniti glasački listić kad me neka osoba upozorila na neki problem u Pazinu, jadala se o lošoj politici, nedostatku smjera i vizije, uključujući i same članove i simpatizere IDS-a, suradnike i zaposlenike gradskih ustanova, IDS bi hametice izgubio izbore. Međutim, jadanjem se stvari ne mijenjaju.

Sretno, Pazine. Ubijen si u pojam lošom politikom, naučio si da si zadovoljan malim, ne usuđuješ se željeti, htjeti i moći više ili drukčije. Šteta, jer grad kojeg se sjećam imao je nabrijanu ekipu. A možda je to samo moj balon. Isti onaj u kojem se već 27 godina pitam otkuda toliko glasova HDZ-u u zemlji. Može biti.

Jednostavno je, Pazin je dobio ono što je poželio i ono što je odšutio.

Tko sam ja da se sad jadam? Jadanjem se ništa ne mijenja, Suzi!