Poticanje poslovnog i edukacijskog turizma

Uz informatiku od početka školovanja i otvaranja matematičko-informatičkog smjera, te podrške novoosnovanim tvrtkama i informatičkim i znanstveno-edukacijskim programima za mlade i starije, predstavljam još jednu mjeru u paketu RaSTEM u Pazinu koja se logično nadovezuje i zaokružuje cijelinu (dok ću o potencijalu i mjerama za razvoj turizma u užem smislu pisati naknadno).

Grad bi trebao poticati razvoj poslovnog i edukacijskog turizma

Pazin ima potencijal za razvoj poslovnog i edukacijskog turizma. Postoje prostori u školama, vojarni, Spomendomu, Dvorani, u prirodi, itd. koji bi se mogli koristiti za pripreme, planiranja, ljetne škole, tečajeve, kampove u koje bi dolazila djeca, učenici, učitelji, profesori, znanstvenici, sportaši, poduzetnici, aktivisti i drugi.

Svoju iznimno jaku komparativnu prednost time što je u središtu Istre, na najviše 45 minuta od bilo koje od brojnih znamenitosti i mora bilo gdje u Istri, a dovoljno daleko od napučene i skupe obale rezervirane za velika i skuplja događanja.

Djeca i građani Pazina imali bi prilike biti u interakciji sa širokom paletom različitog znanja, iskustava i razmišljanja, što bi dugoročno doprinijelo razvoju socijalnog kapitala grada.

Stoga Grad mora aktivnije poduprijeti inicijative za različitim oblicima smještaja, sadržaja i ponude, uže surađivati s Turističkom zajednicom, agencijama, tvrtkama, školama, fakultetima i organizacijama civilnog društva. Poticati se može financijskim sredstvima, olakšicama, odlukama, ali i stručnom pomoći oko organizacije cjelovitog aranžmana, zajedničkim prijavama na fondove itd. Ovo je realno i ostvarivo, potrebna je samo usmjerenost na jasan cilj.

RaSTEM(o) s Pazincima i Pazinkama!

Izgledaju li ova tri dosadašnja članka kao nerealna obećanja ili kao nešto konkretno i izvedivo? Retoričko je pitanje. Ja bih u realizaciji ovih mjera i vizije JAKO voljela sudjelovati. A vi?