Kakav turizam?

Osim obrazovanja, poduzetništva i poljoprivrede, turizam je četvrti očigledni pravac razvoja Pazina. Pazin nije niti će biti (kao) Poreč ili Rovinj, ali njegov potencijal i privlačnost leže upravo u tome - jer turizam ne čine samo more i večernji izlasci, već i mnogo drugog i drugačijeg sadržaja.

Što nudi Pazin s okolicom?

Lijepa, raznolika i očuvana priroda, kulturne znamenitosti, gastro ponuda, prometni položaj u centru Istre neki su od razloga ili prednosti kojima središnja Istra privlači i može privući mnogobrojnije posjetitelje koji žele aktivan, zeleni ili drukčiji tip odmora, i to gotovo cijele godine, što je prilika i za veći broj radnih mjesta u uslužnim djelatnostima, poljoprivredi i stočarstvu i drugim sektorima.

Pazin pred sobom ima turističke niše koje mu se same rasprostiru

Dvorane, sportski tereni, biciklističke i pješačke staze, stijene za penjanje, ali i ribolov, jahanje itd. privući će posjetitelje koji žele provesti aktivan odmor, trenirati i pripremati se. Dvorane u Spomen Domu, škole, bivša vojarna itd. podržavaju usmjerenost ka obrazovnom i kongresnom turizmu.

Prirodne znamenitosti poput slapova, Potoka, Jame, šuma, kulturne znamenitosti poput Kaštela, malih gradića, brojnih crkvica, lokalna proizvodnja hrane te autentičnost koju Pazin, jednim dijelom i zbog svoje nerazvijenosti, ima, ali i blizina obale, podržavaju razvoj aktivnog, sportsko-rekreacijskog, kulturnog (pa i filmskog, o čemu ću uskoro pisati), obrazovnog i kongresnog tipa turizma, te turizma za sve one koji bježe od gužvi u lokalnu autentičnost.

Smještajni kapaciteti i uređenje Grada

No, da bismo uopće mogli razmišljati o razvoju turizma potrebno je potaknuti izgradnju hotelskih, hostelskih i kamp kapaciteta u Pazinu i okolici. Za nedavno oglašen projekt kamp odmorišta u Pazinu možemo reći samo: "konačno!“ jer to već spada u osnovnu infrastrukturu. Uvjerena sam da bi se javili investitori koji bi našli računicu uložiti u ho(s)telski sadržaj kad bi iz Grada došle jasne i nedvosmislene vizije o smjeru razvoja te poruke otvorenosti, poštenja i podrške ulaganjima.

Druga je nužnost sređivanje grada. Glavna žila kucavica grada od kolodvora, preko šetališta, centra grada do Kaštela mora se dovesti u bolje stanje. Treba se napraviti sve što je u mogućnosti Grada da prostori ne zjape prazni, da nude atraktivan i zanimljiv sadržaj poput dućana s tradicijskim obrtima, lokalnim proizvodima i suvenirima, sportskom opremom i odjećom, ugostiteljskim objektima, galerijama itd. Parkovi, zelenilo, nogostupi, kante za otpad, oznake, edukativne table trebali bi odavati dojam sređenog, gostoljubivog i zanimljivog mjesta.

Sadržaji i informativno označavanje

Pazin, i zbog lokalnog stanovništva i zbog posjetitelja, mora obogatiti svoje sadržaje za djecu (posebice u kišnim danima), a muzej mora ponuditi interaktivniji i zanimljiviji sadržaj svim uzrastima. Suradnja OPG-ova i ugostitelja morala bi se unaprijediti kako bi plasman lokalnih proizvoda bio veći. Domaća jela i namirnice sve su traženije pa bi se mogao ponuditi i sadržaj poput lokalne tržnice na kojoj se najmanje jednom tjedno mogu kupiti lokalni proizvodi. Kulturna i sakralna baština mora biti dostupnija radnim vremenom i interpretacijom (vodiči, aplikacije, radno vrijeme, brošure i karte).

Nadalje, središnja Istra potpuno je neoznačena. Potrebno je urediti i označiti nekoliko izletišta (za čime postoji potreba i među lokalnim stanovništvom), mrežu staza za vožnju biciklom i pješačenje s oznakama i smjerokazima prema drugim sadržajima te interaktivne karte.

Posljednje, potrebno je poraditi i na većim projektima. Bivšu Vojarnu potrebno je cjelovito razvojno i komplementarno osmisliti u smjeru kulturno-obrazovno-rekreativne zone koja bi generirala sadržaj i zaradu. Uređenjem pješačko-edukativne staze od Kaštela do Zarečkog krova s potrebnom infrastrukturom (oznake, edukativne table, kante za otpad, toalet itd.), a vremenom i, primjerice, obnovom jednog starog mlina, Pazin bi dobio visoko vrijedan i privlačan sadržaj.

Turisti traže i javni prijevoz (shuttle busovi i transport mreža manjeg intenziteta) te wellness ponudu.

Ključni su vizija, otvorenost, suradnja i podrška

Svaka daljnja inovacija od strane poduzetnika, udruga i ustanova u smjeru dodatnih adrenalinskih, sportsko-rekreacijskih, obrazovnih, znanstvenih, volonterskih i manifestacijskih sadržaja trebala bi biti dobrodošla.

Grad može promjene u navedenim smjerovima potaknuti jasnom vizijom, većom otvorenošću, administrativnom i tehničkom podrškom, odlukama i mjerama te jačom suradnjom s poduzetnicima, poljoprivrednicima, udrugama i ustanovama, kao i pojačanim, kontinuiranim i ciljanim javljanjem na natječaje za financiranje.