Informatika od prvog osnovne, a u gimnaziju matematičko-informatički smjer

RaSTEM u Pazinu!

Dok u mnogim razvijenim zemljama poput Estonije, Švedske, Finske, Engleske, Francuske, Španjolske, Belgije, Poljske, Portugala, Izraela i drugima, djeca već godinama uče koristiti računala i programirati od početka školovanja, u Hrvatskoj se informatika predaje tek od sedmog razreda i to kao izborni predmet. Sudeći prema riječima aktualnog ministra znanosti Pave Barišića, to se neće mijenjati jer nema dovoljno stručnog kadra, prema riječima bivšeg nema novaca, a neki čak misle da to uopće nije moguće zbog djece koja su u toj dobi nepismena.

"Tko ne želi - nađe izgovor, a tko želi - nađe načina."

Dakle, ne piše nam se dobro kako god okrenuli, ni kao zemlji koja nema dovoljno stručnog kadra, ni kao zemlji u kojoj ministar to ne vidi kao problem, izazov ili viziju promjene. Ali mi na lokalnoj razini ne moramo čekati ministra, novog ministra ili ministricu, kurikulume, reforme, radne skupine! I mi možemo, poput Rijeke, pokrenuti pozitivne promjene i voziti u većoj brzini, neovisno o inerciji, nazadnjaštvu ili nekompetentnosti koja sustav drži cementiranim.

Što predlažemo?

Informatika od prvog razreda osnovne škole

Ako već ne može odmah postati redovni, onda informatika treba postati izborni ili izvannastavni predmet u Pazinu od prvog razreda osnovne škole! Svim osnovnoškolcima treba odmah ponuditi to područje kroz izborne ili vannastavne aktivnosti unutar ili van škole kroz udruge koje to već rade, u suradnji s profesionalcima iz struke kojih u Pazinu ima. Dokaz da djeca to mogu i žele potvrđuje niz radionica s mikrobitovima u Radioklubu Pazin gdje se već radi s nadarenom i zainteresiranom djecom. Čak i trećaši i trećašice programiraju savladavajući dio matematike koja im u školi predstoji tek za koju godinu. Ovakve i slične aktivnosti treba ponuditi svoj zainteresiranoj djeci.

Matematičko-informatički smjer treba vratiti u pazinsku gimnaziju

Zagovaramo povratak gimnazijskog matematičko-informatičkog smjera u Gimnaziju i strukovnu školu Jurja Dobrile po kojem je nekad Pazin bio poznat. Danas u Pazinu i okolici više nema jake i poznate škole tog profila koja adekvatno priprema djecu za prirodoslovne fakultete, a za takvim je stručnim kadrom na tržištu najveća potražnja i jedan je od glavnih povoda za odlazak u druge gradove ili van Hrvatske. Mnoge lokalne tvrtke vape za stručnjacima i stručnjakinjama informatičke, strojarske, arhitektonske, građevinarske, elektro-inženjerske struke, inženjerima rasvjete i sličnima. Osim toga, takvi stručnjaci i stručnjakinje motor su razvoja. Brojne pazinske informatičke i tehnološke tvrtke pokrenuli su upravo oni koji su potekli iz tog u devedesetim godinama ukinutog smjera.

Čini li vam se kompliciranim ili preskupim?

Ulaganje u obrazovanje djece i odraslih - to je kapitalna investicija, investicija u njihovu budućnost i budućnost grada i dugoročno daleko korisnija od rasipanja novaca u betonska zdanja zaduživanjem unuka. Ona stara poslovica o jednokratnom poklanjanju ribe i učenju gladnog kako uloviti ribu kao vještini za cijeli život govori upravo o tome.